Diversiteit in kinderliteratuur

Met Edward van de Vendel, Joan Windzak en Daan Remmerts de Vries 

Panelgesprek met Edward van de Vendel, Joan Windzak en Daan Remmerts de Vries.

14:15 - 15:00
Deelsessie 3
Online

Over Joan Windzak

Joan Windzak is psycholoog en na jaren in het onderwijs en de kinderopvang gewerkt te hebben is zij in 2018 Educulture gestart. Educulture is een (kinder)boekenwinkel die zich richt op het aanbieden van diverse en inclusieve kinderboeken. Het assortiment is zorgvuldig samengesteld door Joan die haar hele leven al geïnteresseerd is in boeken. Als klein meisje had ze al een bibliotheek voor kinderen uit de buurt. Het aanbod boeken is enorm divers zodat iedereen zich kan herkennen in de verhalen. Met het diverse aanbod aan boeken durft zij de norm aan de kaak te stellen.

Vorig jaar ( 2019) won Joan de & award persoonsprijs van de Code Diversiteit en Inclusie vanwege haar inzet voor taalontwikkeling en liefde voor lezen bij kinderen.

Over Edward van de Vendel
Edward van de Vendel schrijft gedichten, kinder- en jeugdromans en non-fictie. Zijn werk werd met vele prijzen bekroond. Hij kreeg maar liefst zeven keer een Zilveren Griffel, o.a. voor Dom konijn (2001), Superguppie (2004), Opa laat zijn tenen zien (2009), Hoera voor Superguppie (2011) en Toen kwam Sam (2012).

Superguppie werd in 2004 ook bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en kreeg een Vlag en Wimpel voor de illustraties. Driemaal kreeg hij de Gouden Zoen: voor Gijsbrecht (1999), De dagen van de bluegrassliefde (2000) en Ons derde lichaam (2006).

Het boek Sofie en de pinguïns, dat hij samen met Floor de Goede en Ype + Willem maakte, kreeg in 2011 de Pluim van de Senaat van de Kinderjury. In 2005 was Edward de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, Wat rijmt er op puree? en in 2012 schreef hij de tekst voor het prentenboek van de Kinderboekenweek, Hallo, met illustraties van Fleur van der Weel. Edward van de Vendel is de initiatiefnemer van de Slash-serie, waarvoor hij in 2008 het eerste deel schreef: De gelukvinder.

Over Daan Remmerts de Vries
Illustrator en schrijver Daan Remmerts de Vries is een veelzijdige kunstenaar. In 1990 kwam zijn eerste kinderboek uit: Zippy en Slos. Hij ontving driemaal een Vlag en Wimpel voor zijn werk: in 1997 van de Penseeljury voor Mijn tuin, mijn tuin en in 2000 en 2009 van de Griffeljury voor respectievelijk Willis en Bernie King en de magische cirkels. In 2003 won Daan de Gouden Griffel met Godje en opnieuw in 2010 voor Voordat jij er was. Bovendien kreeg hij een Zilveren Griffel voor de Noordenwindheks, in 2011 voor Meneer Kandinsky was een schilder, in 2015 voor Soms laat ik je even achter en in 2016 voor Groter dan de lucht, erger dan de zon.

Deel deze pagina: