Anansi

De verhalen over de slimme spin Anansi kwamen eeuwen geleden al voor in West-Afrika en zijn door de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied terechtgekomen. Schrijver Iven Cudogham wilde de verhalen op een vriendelijke manier voor kleuters opschrijven en begon een prentenboekenserie, waarin inmiddels vier delen zijn verschenen. Het tweede boek, ‘Anansi de spin. Sterker dan Olifant’, was thematitel van de afgelopen Kinderboekenweek en er werden meer dan 10.000 exemplaren van verkocht. Inmiddels is er ook een Anansi-animatieserie op tv bij NPO Zappelin en zijn een toneelvoorstelling en een bioscoopfilm in voorbereiding. Iven Cudogham gaat in gesprek met Bas Maliepaard over dit almaar groeiende Anansi-project, over de verhalen en zijn missie om van de spin een even bekend kinderboekenfiguur te maken als Nijntje en Kikker.

14:15 - 15:00
Deelsessie 3
Jurriaanse Zaal

Cudogham’s televisiecarrière kent een vliegende start als hij vanaf 2008 voor Emma TV een live primetime tienerprogramma mag presenteren; twee maanden na zijn debuut op Emma TV tekent hij al voor de presentatie van ‘Dream Night’, een live programma vanuit Artis voor chronisch zieke kinderen dat in alle ziekenhuizen van Nederland te zien is.

Zijn razendsnelle overstap in 2009 naar AT5 verbaast dan ook niemand. Op de Amsterdamse zender gaat hij ‘Basta’ presenteren, een populair educatief programma voor kinderen van groep 7 en 8, dat dagelijks wordt uitgezonden.

Het speelse gemak waarmee Iven zich weet te verplaatsen in de belevingswereld van kinderen blijft niet onopgemerkt; in 2010 wint hij de Lokale Omroep Award voor Grootste Presentatietalent. Juryleden als Jeroen Latijnhouwers (RTL 4), Marieke de Vries (NOS Journaal) en Fleur Wallenburg (NOS Headlines) roemen Iven om zijn vrolijke, energieke uitstraling.

En niet alleen als presentator is Iven een graag gezien gezicht. Hij speelt in commercials, figureert in printcampagnes en doet bovendien de presentatie van grote evenementen van zowel profit- als non-profit organisaties.

Deel deze pagina: